publicatie
De Morgen
editie
algemeen
publicatiedatum
zaterdag, 15 juni 2002
sectie
De Financiële Morgen
pagina
47
auteur
Georges Timmerman
bron
De Morgen
originele bestandsnaam
15 p4 opening
layoutnaam
47 fin 15-06

Gebakken lucht verkoopt altijd

De Belgische kmo Areopa wil naar de beurs van Londen. 'Geldhonger en grootheidswaanzin', zegt een waarnemer


Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman


Het vrijwel onbekende Belgische managementadviesbureau Areopa, een bvba'tje in Mechelen met een omzet van 0,37 miljoen euro, wil eind volgend jaar een beursintroductie halen op de London Stock Exchange, de grootste beurs van Europa. Bij die operatie zou het bedrijf zo maar eventjes 202 miljoen euro willen ophalen, waarvan ongeveer de helft bij het beleggerspubliek. "We hebben gekozen voor een notering op de beurs met de grootste impact", zegt Areopa-oprichter Ludo Pyis.

Bij de voorbereiding van de beursintroductie doet Areopa een beroep op Nico Willaert, een van de belangrijkste figuren van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products. "We begrijpen dat een buitenstaander hier een beetje vreemd tegen aankijkt", zegt Willaert, "Dat creëert helaas vooringenomenheid en negatieve energie." Over de haalbaarheid van de beursgang bestaat twijfel. "Geldhonger en grootheidswaanzin", zo typeert Marc Ernst, hoofdredacteur van de elektronische nieuwsbrief HRM News, de steile ambities van de Mechelse managementconsultant. "Areopa verwart in zijn communicatie fictie en werkelijkheid voortdurend met elkaar."

Oprichter en topman van Areopa is Ludo Pyis, organisatiepsycholoog en voormalig kwaliteitsmanager bij Hewlett-Packard. Eind jaren tachtig was hij de drijvende kracht achter het adviesbureau Atlas Consult. Het leek aanvankelijk een succesverhaal, maar Atlas Consult groeide te snel en in alle mogelijke richtingen. Een overname door het toenmalige NCMV (het huidige Unizo) mocht niet baten, het consultantsbureau moest uiteindelijk in 1992 de boeken neerleggen. Het is niet het enige faillissement dat Pyis achter zich aansleept. De laatste tien jaar was hij in totaal bij zeven faillissementen betrokken. Bovendien liep hij in 1998 een veroordeling op wegens valsheid in geschrifte.

"De heer Pyis is kostenvreemd", stelt een vertrouwelijk auditrapport dat enkele jaren geleden werd opgesteld naar aanleiding van een interne ruzie tussen de vennoten-zaakvoerders van Areopa. "Hij heeft heel wat voorstellen inzake kostensanering maar weigert ook maar één besparing te doen van zodra zijn persoon wordt benadeeld of zijn persoonlijke werkcomfort wordt verminderd. Uit de reiskosten, representatieuitgaven en telefoonrekeningen blijkt dat de heer Pyis ruim omspringt met creditcards en gsm-toestellen. (...) De heer Pyis neemt acties op basis van verwachte omzetten die leiden tot belangrijke uitgaven, zonder zich zorgen te maken over de bestaande schuldenlast, de haalbaarheid van die omzetten op termijn en de financiële implicaties voor Areopa. De door hem genomen risico's zijn groot en niet in functie van het beschikbare bedrijfsvermogen."

Areopa is een zogenaamde shamrock-organisatie of 'virtuele' onderneming: de firma heeft geen personeel in loondienst, enkel losse medewerkers die op zelfstandige basis werken. Om te mogen toetreden tot het netwerk betalen die freelancers 12.500 euro, als voorschot voor de opleiding die ze van Pyis zullen krijgen. Naar eigen zeggen beschikt Areopa momenteel over circa 250 dergelijk zelfstandige consultants. Ze werken exclusief voor Areopa, moeten zelf hun klanten zoeken en ontvangen een percentage van de omzet van de projecten waaraan ze meewerken. Areopa factureert de prestaties van zijn consultants en behoudt een gedeelte van het gefactureerde bedrag. Klassieke hiërarchische verhoudingen of titels kent Areopa niet. Overheadkosten evenmin.

Het adviesbedrijf stelt zich voor als consultant op het vlak van 'intellectueel kapitaal' en het bepalen van de financiële waardering van dat concept. 'Intellectueel kapitaal' is een vondst van de Scandinavische managementgoeroe Leif Edvisson, een oudgediende van het Zweedse Skandia Insurance Company. Toen Skandia in 1998 naar de beurs ging, werd 40 procent van de waarde van de onderneming gewaardeerd als intellectueel kapitaal. Volgens Pyis is zijn kantoor gespecialiseerd in "veranderingsmanagement, strategische denkoefeningen en de definitie van organisaties" en zijn er raakvlakken met human resources en informatietechnologie. Naar eigen zeggen heeft het bureau 400 klanten en "strategische allianties" met 120 bedrijven. Pyis citeert onder meer Hewlett-Packard, IBM, SAP en Oracle. Een van de oudste klanten zou Henkel zijn, de Duitse producent van wasmiddelen en verzorgingsproducten.

Even checken of die referenties kloppen. "Ons bedrijf wenst in geen enkel opzicht met die firma geassocieerd te worden", zegt de pr-verantwoordelijke van Hewlett-Packard. Ook met IBM blijkt geen alliantie te bestaan. Het enige wat Areopa ooit voor SAP deed, was een training van drie dagen. Henkel was een klant van Atlas Consult, maar niet van Areopa. Andere klanten die op de website van het consultantsbureau worden vermeld, zoals Telenet en Unisys, distantiëren zich eveneens.

De waardebepaling van Areopa stelt een probleem. Naast de Belgische vennootschap heeft het kantoor activiteiten (al dan niet onder aparte rechtspersonen) in Nederland, Thailand, het Midden-Oosten en de VS. Pas volgend jaar worden voor het eerst geconsolideerde jaarcijfers verwacht. "Met inbegrip van delen van de projecten die we met onze partners uitvoeren, praat je algauw over enkele tientallen miljoenen euro's", vertelt Pyis.

Rekening houdend met het eigen 'intellectueel kapitaal' kleeft Pyis op Areopa zelf een waarde van 210 miljoen euro. "Met de huidige Belgische en internationale boekhoudkundige normen in verband met intellectueel kapitaal lijkt het weinig waarschijnlijk dat er een bedrijfsrevisor bereid gevonden zal worden die waardebepaling goed te keuren", reageert HRM News. "Een tweede probleem is de consolidatie en de goedkeuring van de diverse boekhoudingen. Behalve vanuit de Belgische bvba factureert Areopa zijn klanten ook vanuit diverse andere vennootschappen, waarvan sommige in het buitenland zijn gevestigd." Volgens een vertrouwelijk businessplan, opgesteld met het oog op de beursintroductie, realiseerde de groep in 1999 een inkomen van 27,25 miljoen euro, wat onwaarschijnlijk veel lijkt in verhouding tot het laatste beschikbare omzetcijfer van de Belgische bvba. Het businessplan voorziet overigens voor de periode 2002-2006 een jaarlijkse groei van 100 tot 238 procent en een return van vijf tot vijftien keer de investering. De volgende vijf jaar voorspelt het businessplan een aangroei van het aantal consultants tot 3.400.

Pyis: "Enkele immateriële activa brengen we onder in Areopa Knowledge Center (AKC), een nieuwe firma in Gibraltar. De keuze voor Gibraltar mag een beetje merkwaardig lijken, maar daar is geen enkele reden toe." In een later stadium zou het bedoeling zijn om 28 procent van de aandelen onder te brengen in Areopa Trust, een vennootschap die eveneens in Gibraltar gevestigd zou zijn.

Als eerste fase in het stappenplan dat tot een beursnotering moet leiden, hoopt Areopa maximaal 20 procent van de aandelen van AKC te plaatsen bij vijf of zes gerenommeerde internationale ondernemingen en Londense investeringsbanken. Areopa nam daarvoor een gespecialiseerd Londens pr-bureau onder de arm en voert momenteel een peperdure reclamecampagne naar de financiële wereld via Bloomberg. Zo sponsort het bijvoorbeeld het weerbericht op Bloomberg TV. In totaal voorziet Areopa, blijkens zijn businessplan, dit jaar niet minder dan 6.250.000 euro aan branding (pr en reclame) uit te geven.

Pyis ontkent dat de beursintroductie een methode zou zijn om snel poen te pakken. "We willen vooral graag aantonen wat je met intellectueel kapitaal op de beurs kunt bereiken", argumenteert hij. De kritiek veegt Pyis van tafel. "Het verhaal van HRM News staat bol van de leugens en onwaarheden", zegt hij. "Wij wijzen de aantijgingen van de hand en hebben niets te verbergen."

Oprichter Pyis is niet aan zijn proefstuk toe: de laatste tien jaar was hij bij zeven faillissementen, waaronder Atlas Consult, betrokken, een vertrouwelijk auditrapport noemt hem 'kostenvreemd'


Het Mechels bvba'tje Areopa, met een omzet van 0,37 miljoen euro, wil op de London Stock Exchange meer dan 200 miljoen euro ophalen.(Foto AP)