Ga naar:  TijdnetTijd-Archief
 
Naar zoekscherm Naar zoekscherm   Naar resultatenlijst Naar resultatenlijst   Printen Printen
 

Oprichter wijst felle kritiek op adviesbureau van de hand

Consultant Areopa overweegt beursintroductie

(tijd) - Het managementadviesbureau Areopa, dat kantoor houdt in Mechelen, overweegt volgens zijn oprichter Ludo Pyis ernstig om naar de beurs van Londen te gaan. Voor een bedrijf dat zich bezighoudt met intellectueel kapitaal is het niet vanzelfsprekend naar de beurs te trekken, beseft Pyis, die nog altijd een sleutelrol speelt bij Areopa. Dat onze plannen slagen, kan ik niet met stelligheid beloven. Pyis verweert zich tegen de kritiek die in de gespecialiseerde vakpers rees.

Areopa concentreert zich op veranderingsmanagement, strategische denkoefeningen en de definitie van organisaties en heeft raakvlakken met human resources en informatietechnologie, verklaart Pyis, die ooit aan de VU Brussel afstudeerde als organisatiepsycholoog en econoom. Het bureau heeft naar eigen zeggen strategische allianties met een kleine 120 bedrijven, vaak van naam en faam, over de hele wereld. Pyis citeert daarbij zijn vroegere werkgever Hewlett-Packard, IBM, SAP en Oracle. De partners zijn vaak informaticaspecialisten. Een van de oudste klanten zou Henkel zijn, de Duitse producent van wasmiddelen en verzorgingsproducten als Persil, Fa en Schwarzkopf.
Pyis ging na zijn vertrek bij Hewlett-Packard in 1987 aan de slag bij het adviesbureau Atlas Consult, dat nadien in opspraak kwam en uiteindelijk in het zand moest bijten. Ik was al een jaartje weg bij Atlas Consult toen die firma ophield te bestaan, herinnert Pyis zich. In 1989 startte hij in Nederland met Areopa. Nadien ontwikkelde de zakenman ook in ons land activiteiten onder die naam.
Areopa is voornamelijk actief in Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-AziŽ. We hebben ook een kleine activiteit in de VS, waar we hoofdzakelijk samenwerken met de Wereldbank. Over de jaaromzet van Areopa blijft Pyis redelijk raadselachtig: Met inbegrip van delen van de projecten die we met onze partners uitvoeren praat je al gauw over enkele tientallen miljoenen euros.
Het adviesbedrijf functioneert als een virtuele organisatie met circa 250 consultants. Om diverse redenen werken we alleen met zelfstandige consultants, die uitsluitend voor ons opdrachten verrichten. Zij ontvangen een percentage van de omzet van elk project waaraan ze meewerken. De consultants van Areopa moeten erg autonoom kunnen functioneren en zijn zelf verantwoordelijk voor de tevredenheid van de klant. Klassieke hiŽrarchische verhoudingen of titels kent Areopa niet, luidt het.
Talloze gesprekken met managementdeskundigen, onder wie de Scandinavische grote naam Leif Edvisson (ex-Skandia), hielpen Areopa 77 formules te ontwikkelen die het mogelijk maken een waardering te plakken op het intellectuele kapitaal van een organisatie. Wij kleven volgens onze berekeningen op Areopa zelf een waarde van 210 miljoen euro. Enkele immateriŽle activa brengen we onder in Areopa Knowledge Center, een nieuwe firma in Gibraltar. De keuze voor Gibraltar mag een beetje merkwaardig lijken, maar daar is geen enkele reden toe.
Pyis hoopt maximaal 20 procent van de aandelen te plaatsen bij gerenommeerde internationale ondernemingen. Daarna willen we, in overleg met die nieuwe aandeelhouders, een deel van het kapitaal naar de beurs brengen. De zakenman ontkent dat het hem erom te doen is snel poen te pakken. We willen vooral graag aantonen wat je met intellectueel kapitaal op de beurs kunt bereiken.
Areopa wil zich niet laten vastpinnen op een timing. Je verhaal aan bankiers verkopen, gaat nog wel, maar je moet bijvoorbeeld ook auditors kunnen overtuigen. Om daarin te slagen, is veel uitleg, opvoeding en massagewerk nodig. Opmerkelijk is dat Nico Willaert - van het ter ziele gegane Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) - volgens Pyis betrokken is bij de discussies over een eventuele beursgang.
De elektronische nieuwsbrief HRM News heeft veel kritische bedenkingen bij de plannen van Ludo Pyis, zijn loopbaan en sommige van de zakenlui met wie hij soms samenwerkte. Areopa verwart in zijn communicatie fictie en werkelijkheid voortdurend met elkaar, schrijft de nieuwsbrief. Nog steeds volgens HRM News geeft het adviesbureau geregeld verkeerde informatie en was Ludo Pyis bij niet minder dan zeven faillissementen betrokken. Het verhaal van HRM News staat bol van de leugens en onwaarheden, houdt Pyis vol. Wij wijzen de aantijgingen van de hand en hebben niets te verbergen. Nico Willaert noemt het verhaal van de nieuwsbrief riooljournalistiek en pure roddel. DB

08-06-2002
© Copyright De Financieel-Economische Tijd

 
Naar zoekscherm Naar zoekscherm   Naar resultatenlijst Naar resultatenlijst   Printen Printen