Pleidooi voor een award voor effectieve HR-communicatie

De Vacature-jaarprijzen zijn achter de rug: HR-professionals en meer dan 8.000 gewone stervelingen verkozen de meest creatieve advertenties van 2004. Alle advertenties verschenen in de loop van 2004 in de diverse Vlaamse gedrukte rekruteringsmedia en on line op de diverse jobsites. Uit de ruim 200 ingezonden advertenties en campagnes selecteerde een vakjury de nominaties voor de verschillende categorieën: quadri, steunkleur, zwart-wit, corporate en on line. Deze vakjury was samengesteld uit de art directors van de 10 grootste reclamebureaus gespecialiseerd in rekruteringscommunicatie. Elke categorie bevatte een lijst vier genomineerden. Het brede publiek kon op vacature.com stemmen. Wie in de prijzen viel en welke de winnende advertenties zijn, kan u zien door hier te klikken.

Een paar kanttekeningen bij het opzet zijn op hun plaats, me dunkt. Waarom zouden we ook niet de effectiviteit van werving en corporate branding-advertenties beoordelen en bekronen? Dit kan door een soort Effie Award voor HR-communicatie in het leven te roepen. In de 'gewone' reclamewereld zet de Ceative Club of Belgium (CCB) de creativiteit in het zonnetje. Dit is prachtig en zinvol, maar er bestaat daarnaast ook een jaarlijkse Effie Award die de gemeten en bewezen doeltreffendheid van de campagnes bekroont. In afwachting dat in het gezapige HR-wereldje een paar verlichte geesten en durvers opstaan om de pendant van de Effie Award voor HR-communicatie op te zetten, kunnen intelligente communicatiebureaus die zweren bij creativiteit, effectiviteit en bij doelgerichte creativiteit en geen l' art pour l' art misschien hun kandidatuur inzenden voor de volgende editie van de Effie Award. Daar hebben ze tot 15 maart de tijd voor. Meer info op www.effiebelgium.org. Voor zover bekend werd nog maar een keer een wervingscampagne ingezonden voor deelname aan de Effie Award. Dat gebeurde in 2001 door communicatiebureau VVL/BBDO (verwant aan Change/BBDO, waarvan de managing director een lezenswaardig opinieartikel publiceert in deze HRM Focus) voor zijn klant H&M. Een korte presentatie van die campagne en de bekomen resultaten kan u op hrm.net vinden (klik hier).

Tot slot nog dit: tijdens de uitreiking van de Vacature-jaarprijzen meende de vertegenwoordiger van Thermo King dat de bekroonde wervingsadvertentie van Cicos (in de categorie zwart/wit) niet echt als effectief kan worden beschouwd aangezien de vacature op dat moment nog steeds niet was ingevuld. Een mooier bewijs dat creativiteit en effectiviteit niet noodzakelijk samenvallen, kan men zich niet inbeelden. Als relativering of zelfs ontluistering van de waarde van deze 'wedstrijd' kan het trouwens ook tellen. Wie staat er recht om te bewijzen dat creativiteit en effectiviteit ook in HR-communicatie kunnen samengaan? Op de steun van HRM Net kan men alvast rekenen.

20/1/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde