Reactie van Michel Bauwens - The Foundation for P2P Alternatives (Thailand)

De dichotomie tussen Europa en Amerika is niet zo groot en absuluut als in het artikel wordt voorgesteld. Tevens is het een simplificatie de VS te beschouwen als een monolitisch gegeven. Het "model" van Jack Welch en General Electric is er een van de vele. Silicon Valley-bedrijven, waarvan Google nu het paradigmatisch model is, zijn veel meer gericht op participatie,. In feite zijn ze veel democratischer voor de werknemers dan de meerderheid van de Europese ondernemingen. Europa in zijn totaliteit als alternatief voorstellen is ook iets te kort door de bocht. Frankijk heeft een traditie van kritiek op het Amerikaanse (neo)liberale model, maar anderzijds zijn Franse bedrijven intern zeer hierarchisch en bureaucratisch. Ik heb de indruk dat het in Duitsland niet fundamenteel anders is, ondanks de 'Mitbestimmung'. Men moet wellicht naar naar Scandinavie kijken voor meer partipatieve modellen. Ik heb zelf lang genoeg in Belgie gewerkt, om te weten dat het governance-model van bedrijven er door'gaans erbarmelijk is en absoluut demotiverend werkt voor innovatieve jonge werknemers. Toen ik de laatste jaren voor mijn vertrek naar het buitenland aan mijn laatstejaarsstudenten systematisch vroeg wie er voor een groot bedrijf wou werken, gaf amper 1 op 4 een positief antwoord.

Bovendien zijn er heel veel ontwikkelingen die buiten de gemaakte analyse vallen. Innovatie is meer en meer een sociaal proces, dat grotendeels buiten de bedrijven plaatsvind, en meer en meer gewoon het bedrijfsmodel opgeeft. Ik denk natuurlijk aan het nieuwe open source model voor het produceren van software en kennis (in het engels 'peer production'), en hun innovatie bottom-up managementsmodellen (in het engels 'peer governance'). Aanbevolen lectuur is The Wealth of Networks van Yochai Benkler, The Success of Open Source, van Steve Webber, en het binnenkort gepubliceerde Wikinomics van Don Tapscott. Het boek 'The Democratization of Innovation' van Eric von Hippel is ook een aanrader.

Deze zaken worden trouwens opgevolgd in de Wiki van de Foundation for P2P Alternatives en in het bijzonder in de pagina's over peer governance en in de blog van de Foundation.

Wij maken, net als in de meeste literatuur trouwens, een onderscheid tussen bottom-up collaboration and governance, meestal in 'plural monocultures' en de competitive gedentraliseerde systemen die bedrijven meestal aannemen. Zie daarvoor het zogenaamde Triarchy-concept. Maar beide zijn uiteraard complementair

De Foundation for P2P Alternatives bericht onder andere over: 1) nieuwe institutionele modellen die gebruikt worden voor het beheer van die nieuwe productiegroepen, 2) de specifieke managementstechnieken, 3) de modellen die gebruikt worden door de ondernemingen en NGOs die ervan afhangen en gerelateerde diensten op de markt brengen, en 4) de invloed van die modellen op democratische processen in de politiek.

6/9/2006 - reactie op weblog van Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde