Studie maakt brandhout van SAP-claim over ROI, maar wordt weinig ernstig genomen

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nucleus Research pakte in maart laatsleden uit met een rapport waarin gesteld wordt dat SAP-klanten gemiddeld 20 procent minder rendabel zijn als hun sectorgenoten die niet met SAP werken. Het onderzoek berekende niet ROI van de HR-module van SAP maar die van de ERP-software van SAP in het algemeen. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld Coca-Col en Body Shop, omvatten de bestudeerde brede ERP-projecten een HR-module.

Het Nucelus-onderzoek is echter op veel scepticisme onthaald. In de eerste plaats door SAP zelf dat het als junk science omschreef. Knowledge Infusion, een concurrerende research-bureau gespecialiseerd in onderzoek naar human resources information systems, veegt er ronduit de vloer mee aan.

Diverse recente onderzoeken zijn trouwens positief voor/over SAP. Zo stelde Gartner in een recent rapport dat SAP van alle ERP-ontwikkelaars/aanbieders momenteel het meeste inkomsten genereert uit licenties voor HR-software. Al is dat natuurlijk geen bewijs van de superieure kwaliteit (onder meer op het vlak van betrouwbaarheid, functionaliteiten en parametriseerbaarheid) van SAP HR. En zegt het evenmin iets over het feit of het al dan niet een grotere return of investment (ROI) genereert.

Nucleus stelt dat het een claim van SAP uit een advertentie van vorig jaar wilde verifiëren. Hierin werd beweerd dat bedrijven die met SAP werken 32 procent rendabeler zijn dan diegene die dat niet doen. Het onderzoeksbureau ging na bij 81 bedrijven die vermeld staan op de SAP-website als klant of dat klopte. Het baseerde zich de zogenaamde return on equity. Het vergeleek, per sector, deze parameter van rentabiliteit tussen SAP-klanten en bedrijven die niet met SAP werken. SAP zelf repliceert hier op dat zijn bewering gebaseerd is op gegevens van 600 SAP-klanten.

Wat er ook van is, de hele controverse toont nog maar eens aan dat met onderzoek alles kan bewezen worden. Een klassieke voorbeeld (en leuke oneliner): onder meer dat men kan verdrinken in een rivier die gemiddeld 1 meter diep is. En sommige researchers en HR-dienstverleners deinzen er niet voor terug om dat ook te doen. Het is aan de HR-professionals om op hun hoede te zijn, zich geen oor te laten aannaaien. Het is dan ook (meer en meer) gepast, lees: noodzakelijk, als HRM-er over enige kennis van onderzoeksmethodologie en statistiek te beschikken. En de diverse studies en onderzoeksgegevens er kritisch tot zelfs met de nodige argwaan te lezen. (In volgende weblog ga ik aan de hand van een concreet Belgisch voorbeeld hier nader op in.)

23/5/2006 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde