Over Fides Consulting

Fides Consulting presenteert zich op de thuispagina van zijn webstek als "Vlaams marktleider in kwalitatieve organisatieadviezen en implementaties". Bedoeld wordt, maar niet als dusdanig gepreciseerd: aan KMO's. Die bewering van marktleiderschap in het KMO-segment is echter betwistbaar. Merk het handige gebruik van het adjectief 'kwalitatief' op. Dat dient om elk verwijt van leugenachtige reclame te counteren. Probleem is echter dat het suggereert dat de dienstverlening van grotere concurrente, zoals Ernst & Young Entrepreneurs en Orbid, inferieur is aan die van Fides. Voorwaar een gewaagde stelling.

De omzet van Ernst & Young Entrepreneurs was in 2004 (de laatste gekende) vele male groter dan die van Fides Consulting dat zelfde jaar: 10,5 miljoen euro. Ernst & Young Entrepreneurs is de KMO-divisie van de gelijknamige revisor en consultant en opereert/factureert via de coöperatieve vennootschap Ernst & Young Special Business Services. Ook in termen van aantal vaste medewerkers (in 2004) klopt Ernst & Young Entrepreneurs met kop en schouders Fides Consulting: 27 versus 5.

Orbid, een adviesbedrijf (met kantoren in Merelbeke, Brugge, Antwerpen en Hasselt) en met in grote mate de zelfde positionering en dienstverlening als Fides Consulting, telt eveneens meer medewerkers en realiseert ook een grotere omzet dan Fides Consulting. Orbid stelt vandaag 70 medewerkers te tellen. Volgens de balanscentrale van de nationale bank waren er dat 64 in 2004. Eveneens volgens de nationale bank maakte het bedrijf dat jaar 8.097.000 euro omzet. Volgens zijn gedelegeerd bestuurder, Frans Thoen, is de omzet in 2005 opgelopen tot 9 miljoen.

Fides Consuling beweert op zijn website over 32 medewerkers te beschikken. Enkele weken geleden claimde het op die zelfde pagina van zijn webstek 42 medewerkers. Idem dito wat de omzet betreft: eind januari werd gesteld dat die 4 miljoen euro bedraagt, vandaag heet het 3 miljoen euro te zijn. Dat is vreemd want de officiële, niet zelf verklaarde en dus onbetwistbare, omzet van Fides Consulting bedroeg vorig jaar 1.582.250 euro (1.035.146 euro in 2004 en 240.335 euro in 2003). Klik hier voor een volledige (beknopte) balans voor die jaren. Het boekjaar van Fides Consulting loopt van 1/7 tot 30/6.

De forse omzetstijging tussen 2003 en 2005 heeft veel, niet alles (zie verder), te maken met het systeem van de opleiding- en adviescheques van de Vlaamse overheid. Als geen ander wist Fides Consulting daar handig gebruik van te maken, onder meer door aan de hand van een forse commerciële ploeg (waaronder ook tele-verkopers) KMO's er op te wijzen dat ze voor de helft van de normale kostprijs advies en opleidingen konden bekomen.

Maar er is meer. Zo deed het bedrijf destijds op zijn website erg zelfzeker over het feit dat het voor zijn klanten alle aangevraagde adviescheques kon bekomen. Om daar in te lukken spaarde het trouwens geen enkele moeite: zo verklaarde De Saeger op Kanaal Z dat men in de nacht van 1 op 2 april 2005 met 8 medewerkers en 16 computers klaar stond om de gewenste hoeveelheid cheques te reserveren (een haast bovenmenselijke inspanning die destijds ook Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Van den Heuvel was opgevallen en leidde tot een parlementaire vraag). Tot voor kort kon op de website van Fides (in de rubriek 'Fides in de pers') een bestand worden gedownload met de interventie van Filip De Saeger op Kanaal Z. Dat kan vandaag echter niet meer (maar HRMblogs was zo snugger om het, uit voorzorg, op te slaan). Klik hier voor de audio+video-versie (67 MB) van dat bestand. Klik hier voor de audio-versie (3 MB) er van.

De dienst 'Economische inspectie' van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap onderzoekt momenteel verschillende, erg concrete, klachten en aanwijzingen over fraude met de advies- en, opleidingscheques door Fides Consulting. Momenteel zit het onderzoek in de voorbereidende en analytische fase en zijn er nog geen onderzoeksdaden gesteld, zoals ondervraging van huidige en voormalige medewerkers van Fides en van klanten/bedrijven die medeplichtig waren aan het misbruik van de cheques. Bij vastgestelde fraude kunnen de ontvangen sommen teruggevorderd worden.

Volgens diverse bronnen zou Fides Consulting klanten de mogelijkheid geboden hebben om via adviescheques software aan te kopen. Ook zouden er deals opgezet zijn tussen de consultant en klanten waarbij niet enkel oneigenlijk gebruik gemaakt werd van de adviescheques maar tevens voor een hoger dan noodzakelijke bedrag werd gefactureerd (er werden dus meer cheques besteld dan strikt nodig) en waarbij het verschil tussen de reële kostprijs van de interventie en de factuur verdeeld werd tussen de klant en de dienstverlener.

Om oneigenlijk gebruik en ronduit misbruik van de opleiding- en adviescheques te vermijden hervormde de Vlaamse overheid, vorig jaar, het systeem. In de plaats kwam de ondernemerschapsportefeuille. Ook de wijze van bestelling van de cheques werd gewijzigd (geplafonneerd tot maximum 5000 euro), de bijdrage van de overheid verminderde (35 i.p.v. 50 %) en de cheques dienden voortaan tijdens de normale kantooruren en via een tickettingsysteem (wie eerst komt, eerst maalt) besteld te worden.

Volgens de meest recente balans (afgesloten op 30/6/2005) telde Fides Consulting in de helft van vorig jaar 17 medewerkers - vaste wel te verstaan. Het jaar voordien waren er dat, zoals eerder vermeld, 5. Of de beweerde huidige 32 (vaste en freelance) medewerkers conform de realiteit is, mag betwijfeld worden. Hoe dan ook houdt het geen rekening met de vier medewerkers die de laatste drie maanden, op eigen initiatief, zijn opgestapt: het hoofd van het inmiddels opgedoekte en afgevoerde SPRAMES, de voormalige sponsoringafdeling (Alex Mero), Saarke Vervloet (van de ICT-afdeling), André Moreel (hoofd IT-afdeling) en Mieke Coppieters (sales HR-diensten). Eind vorig jaar stapte niet enkel de équipe van Asyst op maar verliet ook de manager van de consulting-afdeling (Herman Meuldermans) de firma. Officieel heeft Mero echter nooit voor Fides gewerkt. Hij stond er immers niet op de loonlijst maar had via Plusaccount een IBO-contract. Maar dat neemt niet weg dat hij wel degelijk optrad in naam van de Fides-divisie Sprames.

Hoog personeelsverloop (en nadien juridische stappen tegen het bedrijf door gewezen medewerkers) schijnt een constante te zijn bij Fides Consulting. Het laatste jaar stapten er minstens twaalf, vaste of losse (zelfstandigen) medewerkers, op. Voor zover bekend hebben tot op heden minstens drie van hen stappen ondernomen om Fides Consulting, al dan niet via hun vakbond (in 1 geval is het dossier echter voorbereid door het gerenomeerde advocatenkantoor Taquet, gespecialiseerd in arbeidsrecht), te dagvaarden voor de arbeidsrechtbank of rechtbank van koophandel. Daarnaast is er, zoals eerder gesteld, ook nog een klacht met burgerlijke partijstelling tegen Fides Consulting neergelegd door Asyst en door ondergetekende. (In mijn ge

1/4/2006 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde