Weblogs als bedreiging van uw corporate reputation & employers branding

Kent u MediaMarketing? Gemeenzaam afgekort als MM. Dat is een van de twee reclame- en mediavakbladen die dit land rijk is. Maar dan het braafste en meest fletse van de twee. Een blad dat zo veel met kritische journalistiek - eigenlijk is dat een pleonasme: elke goed begrepen journalistiek hoort kritisch te zijn - te maken heeft als roken met gezondheid. Een schoolvoorbeeld van journalisme de complaisance, journalistiek met de fluwelen handschoen. Ik kan het weten want heb er in de eerste helft van de jaren negentig nog voor geschreven. Toen de directeur van de publicatie, de man werkt er nog steeds, me aanmaande om in een dossier over de audiovisuele sector en de productiehuizen wat meer Franstalige marktspelers aan het woord te laten om geen (potentiële) adverteerders tegen het hoofd te stoten - actoren die toen (en nu nog steeds) weinig in aantal waren (zijn) en economisch gezien niet zo veel beteken(d)en in vergelijking met hun Vlaamse evenknieën - heb ik gezegd wat elke zichzelf respecterende journalist/publicist in zo een geval zou moeten zeggen: fuck you. Wat uiteraard het einde betekende van mijn samenwerking met MM, maar so be it. Een mens heeft zo zijn professionele fierheid en principes.

De website van dat blad bestaat er in om het volgende te stellen onderaan zijn homepage: 'Elke gebruiker of bezoeker verbindt zich ertoe geen link te leggen vanaf enige andere website naar deze website, met inbegrip van één van de secundaire pagina's.'

In navolging van een rist 'bloggers' uit België en Nederland (mouseover.be, commlog, molblog, Cindy Desmedt) leg ik eveneens maar al te graag een zogezegd 'illegale' link naar de website van MM. Bij deze dus: www.mm.be. Omdat, zoals Cindy Desmedt in haar weblog helder uitlegt, er niets onwettelijk is tegen deze link. Natuurlijk ook om MM en de verantwoordelijke voor deze lachwekende vermelding wat te jennen. En, niet in het minst, om aan te geven dat een ex medewerker, zeker als het een journalist betreft, een vervelende pain in the ass kan zijn. Hoeveel onheus behandelde en dus malcontente medewerkers - om nog maar te zwijgen over soortgelijke klanten - heeft uw bedrijf rondlopen? En stel dat sommigen onder hen beginnen te bloggen. Niet zo onwaarschijnlijk gezien het groeiende succes van weblogs. Zo kunnen weblog, het expressie- maar ook strijdmiddel van de mondige burger/medewerker/consument, binnen de kortste keren uitgroeien tot een heuse bedreiging van uw corporate reputation en employers branding. Eentje waar u (of de communicatieverantwoordelijke van uw bedrijf) weinig of niets kan aan doen, geen grip op heeft. Een nachtmerrie, dus.

In de rubriek Topics (item 'Blogs') vindt u enkel interessante artikels en papers over de mogelijkheden en risico's van weblogs voor HR.

26/1/2006 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde