Universal Communication zweert niet (langer) bij CIM-cijfers voor wervingsmedia

In zijn e-zine Mediagonaal van oktober stelt HR-communicatiebureau Universal Communication (de marktleider in zijn sector): 'De CIM-cijfers: een goede barometer voor human resources, zonder meer.' Een ietwat misleidende titel, want het eigenlijke artikel klinkt heel wat genuanceerder over het belang van CIM-cijfers voor de print wervingsmedia. "Net zoals elk jaar in deze periode onthullen de plurimediastudies en de tactische persstudie van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) ons alle gegevens over publiek, profiel, bereik... Een onmisbaar instrument waar je niet omheen kunt in de reclamecommunicatie, maar voor HR-communicatie blijft het gebruik van de resultaten veeleer beperkt. De CIM-persstudies zijn meer een barometer dan een echt planningsinstrument. Uitstekende HR-media zoals bijvoorbeeld Vacature zijn er niet in opgenomen. Bovendien bestaan de HR-mediatools vaak uit specifieke katernen en een mix van kranten, tijdschriften, internet... ."

In tegenstelling tot wat Jobat wilt doen geloven is er dus alles behalve eensgezindheid over het belang van CIM-cijfers voor de gedrukte wervingsmedia. Als er al over iets eensgezindheid bestaat, is het over hun gebrek aan relevantie. Op basis van tal van binnen en buitenlandse studies (voor België: die van Le Soir, de uitgever van Références, zie www.hrm.net/mediamix) is het onmiskenbaar dat het bereik van een bijlage, jobsupplement of ander, aanzienlijk lager is dan dat van de 'moedertitel', de krant waarmee de bijlage samen wordt verspreid. Doordat in toenemende mate vacatures worden doorgeplaatst in de week-edities van De Standaard of Het Nieuwsblad (door de verschillende 'pak'-formules) zal de afwijking tussen reëel bereik en theoretisch bereik weliswaar afnemen, maar gelijk zullen beide nooit zijn. En door die herhalingen neemt niet het bereik van de advertentie toe, maar de Opportunity To See (OTS). Wie ook maar een beetje kennis heeft van media(planning) trapt dus niet in de humbug van jobat. Maar ja, het is bekend: HRM-ers hebben niet enkel weinig of geen verstand van media(planning), ze zijn ook nog bijzonder goedgelovig. In die mate zelf dat HRM vooral een zaak/vak is van beliefs.

Voor een snel- of basiscursus mediaplanning kan u terecht op de website van GRP (Groep voor Research & Planning), een een vakorganisatie en denktank van mediaplanners: www.grp.be. Klik hier voor een handig Pdf-document met het abc van mediaplanning-metier.

27/10/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde