Behoefte aan ernstig en fundamenteel HR-onderzoek, o.a. over effectiviteit wervingskanalen

HR-professionals worden bedolven onder studies uitgevoerd door marktpartijen (zie ook mijn weblog: Na print, nu ook voor online wervingsmedia twee systemen om bereik te meten). De meeste hiervan hebben echter een partizaan karakter, zijn erg betwistbaar wat steekproef en opzet betreft en hoe dan ook ad hoc. Fundamenteel en longitudinaal onderzoek komt amper of niet voor in de HR-wereld. Idem dito wat effectonderzoek betreft. Er is een grote behoefte aan dergelijk praktijkrelevant onderzoek in dit vak. Het schaars zijn van fundamentele maar ook ernstige toegepaste research op HRM-vlak heeft gedeeltelijk te maken met de slechte tot zelf totaal afwezige wisselwerking en kruisbestuiving tussen theorie en praktijk, tussen academici en practici. Daar wilt HRM Net (work) iets aan doen. Het online brengen in de rubriek Topics (subrubriek Scientific Knowledge) van niet minder dan 40 wetenschappelijke artikels, afkomstig uit het befaamde tijdschrift Management Revue beschouwen we als een nieuwe belangrijke stap. Het opzetten van de rubriek Scientific Knowledge zelf (waarin ook Thesissen, Scripties en Doctoraten staan), was een eerste aanzet..

Mar het volstaat niet om het relevant wetenschappelijk onderzoek ter beschikking te stellen van praktijkmensen. Ze moeten er ook willen kennis van nemen…en rekening mee houden. Want desondanks een indrukwekkend aantal ernstige en overtuigende studies die aantonen dat, bijvoorbeeld, de voorspellende validiteit van grafologie quasi nul is (zie TopTalent: nieuw multimediaal rekruteringsconcept van Roularta), zelf in combinatie met andere selectietechnieken, zijn er nog altijd HR-professionals die de betwiste techniek gebruiken. Gelukkig niet al te veel en minder en minder, maar toch.

En ondanks dat er een berg aan studies bestaat (zelf meta-onderzoeken) die bewijzen dat werving via de media de minst efficiënte en effectieve manier is om medewerkers aan te werven, blijft men miljarden uitgeven aan wervingsadvertenties. Let wel: in die studies is de performantie van de aangeworven medewerker en hoe lang hij/zij in dienst bleef mee in rekening genomen. Een meting/analyse die vrij evident is, hoewel niet makkelijk te realiseren, maar waar HR-professionals, door de bank genomen, niet toe komen. Nochtans is ze met de hulp van HR-informatiesystemen (al dan niet al als onderdeel van een e-recruitment tool) vrij makkelijk te maken. Divers (meta)onderzoek toont overtuigend aan dat referrals, in house job posting en het opnieuw in dienst nemen van voormalige medewerkers, in termen van doelmatigheid, doeltreffendheid én kwaliteit van de aanwerving (gemeten naar output en retentie) veruit het beste scoren. Een bevinding die het marketingverhaaltje met betrekking tot de 'passieve' kandidaat trouwens in een heel ander perspectief plaatst, het zelf lachwekkend maakt.

Als 'tegengif' voor de commerciële prietpraat die u dagelijks te slikken krijgt, raad ik u de lectuur aan van volgende artikel uit Human Resources Review (Volume 10, nr 4 - 2000): Recruitment source research: current status and future directions; van Michael A. Zotoli & John P. Wanous - beiden van de Ohio University, Columbus. (Met dank aan Filip Lievens van de Universeit Gent die met het artikel bezorgde.)

HRM Net verzocht de uitgever van het artikel (Elsevier Science) om het artikel te mogen online brengen; uiteraard enkel voor de leden van de HRM Club. We kregen nog geen antwoord. Wie er interesse in heeft en lid is van de HRM Club kan alvast een mailtje sturen naar members@hrm.net met 'Recruitment source research' als onderwerp. Zo kunnen we u op de hoogte brengen van zodra het online staat.

9/10/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde