Eén op de vijf Nederlandse directeuren heeft een mental coach

Een vijfde van de Nederlandse directeuren heeft een mental coach. Dat blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door KPMG in opdracht van het NDC, de belangenvereniging voor directeuren. Dat is verbazingwekkend veel. De bevraging werd gevoerd bij ruim 700 leidinggevenden van bedrijven met minimaal 10 werknemers. Een Franse studie in 2004 uitgevoerd in opdracht van het Syndicat des Conseils en Evolution Professionelle (Syntec) onder de leden van de organisatie en hun klanten (265 respondenten) leert dat in 6 procent van de Franse bedrijven coaching een courante praktijk is. In 29 procent van de bedrijven is het aanwezig, wordt het in toenemende mate gebruikt, maar nog niet echt gemeengoed. 57 procent maakt er occasioneel gebruik van. In dit onderzoek is echter gepeild naar het gebruik van coaching in de brede zin en niet enkel bij directeuren of leidinggevenden. (Meer details over dit niet onaardige en bij mijn weten unieke onderzoek over coaching op www.hrm.net/topics).

Hoe het bij ons gesteld is met het gebruik van en de perceptie en tevredenheid over het instrument 'coaching', is bij mijn weten nooit onderzocht. Misschien een ideetje voor de Belgische afdeling van de International Coach Federation.

Een tijdschrift over coaching, zoals dat bij onze Noorderburen sinds vorig jaar bestaat (Nederlandse tijdschrift voor Coaching), is voor de Belgische markt wellicht wat hoog gegrepen. In een landje met 27.000 tot 30.000 HR-professionals, waarvan 60 tot 70 procent Nederlandstaligen, is dat natuurlijk een schier onmogelijke zaak. Van die HR-professionals in België werken er ongeveer 15.000 bij de 6.000 bedrijven met meer dan 50 medewerkers en zowat 12.000 bij de ongeveer 3000 HR-dienstverleners. De 250 Federgon-leden alleen al zijn goed voor ongeveer 10.000 medewerkers - waarvan 1.100 in de sector werving en selectie en 8.100 bij de uitzendbedrijven. Daarnaast telt de opleidingsector nog eens ruim 1000 medewerkers. Althans: de database van Management Information bevat 1.000 aanbieders van opleidingen in ons land. Minstens 80 procent hiervan zijn eenpersoonsbedrijven of zelfstandig trainers.

Voor Nederland, een taalhomogene markt met zowat 40.000 HR-professionals, is een coachingvakblad een meer haalbare kaart. Vooral omdat de Nederlandse HR-professionals veel meer lezen, zowel algemene informatiebladen als vakliteratuur, dan hun Belgische evenknieën. Boven de Moerdijk zijn er ruw geschat minstens 20 HR-vakpublicaties, waarvan de helft gedrukt.

8/6/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde