Reactie op: De échte 'inhalige varkens'

Anders dan in Nederland zijn er enkele Belgische families die een groot deel van de aandelen bezitten van de grootste bedrijven. En deze verdienen heel veel aan dividenten. En dat is inhalig, aldus o.a. De Tijd.

Met deze mentaliteit snap ik waarom onze zuiderburen enkele jaren geleden de nationale uitverkoop hebben gehad, waarom Belgacom voor een groot deel in handen van buitenlanders is, waarom BBL naar ING ging en eigenlijk nauwelijks meer grote Belgische bedrijven op een wereldschaal succesvol zijn. Het is daar verachtelijk om succes te hebben.

Dat je topbestuurders aanvalt op te hoge beloningen, verkeerde bonussen en hoge stijgingen in slechte tijden kan ik me indenken. Maar dat je aandeelhouders aanvalt op het feit dat ze succesvol zijn, risico kapitaal hebben geïnvesteerd en daar nu veel rendement op halen, gaat mij toch wel erg ver. Ook de uitspraken dat men 50% van de winst uitkeert zijn natuurlijk van de pot gerukt, aangezien er allerlei bedrijfseconomische aspecten aan ten grondslag kunnen liggen. ABN AMRO keert al sinds jaar en dag 45% van de winst uit, niemand die klaagt, want er is niet één mega aandeelhouder. Als je het geld niet beter kan investeren, waarom moet je het dan in kas houden? En als werknemers meer geld willen, moeten ze daarvoor vechten of gewoon van baan veranderen. Als je echt zo'n slechte werkgever bent, vertrekt men vanzelf.

Plots is Nederland voor mij niet meer dat kleinzielige land dat ik dacht dat het was, we hebben Zuiderburen.

P.S. Deze tekst/reactie verscheen ook op mijn eigen weblog: HRlog

Gepost door Bas van de Haterd

21/6/2005 - reactie op weblog van Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde