De échte 'inhalige varkens'

In de rubriek 'De graaiers' die een tijdje in HRM Focus liep, werden de excessieve, zeg maar wanstaltige en ethisch verwerpelijke vergoedingen van sommige, vooral Angelsaksische topmanagers aan de kaak gesteld. Die rubriek is al een tijdje afgevoerd. Te lang op de zelfde nagel kloppen wordt immers al gauw als zeuren en moraliseren beschouwd. En zoals Louis Paul Boon het stelde: ‘Schop de mensen een geweten, maar ach…wat baat het?’

Maar de echte 'inhalige varkens' (de term is niet van mij, maar komt van het gerenommeerde en gerespecteerde Amerikaanse zakenblad Fortune - niet bepaald een anarchistische publicatie) moet men natuurlijk niet onder de topmanagers zoeken. Dat zijn al bij al (te) goed betaalde werknemers. De kop in de krant De Tijd van 6/6 ( 'Families Frère, Desmarais en Saverys ontvangen de meeste dividenden’) geeft beter aan waar de echte graaiers zitten. Akkoord: het zijn entrepreneurs en ze nemen financiële risico's. Maar moet dat risico dan zo genereus vergoed worden? Is een rentabiliteit op de investering van pakweg 10 tot 15 procent niet voldoende? Wanneer worden er eens politieke en extraparlementaire acties ondernomen om een soort maximale Return On Investment wettelijk te bepalen en wat boven dat percentage uitstijgt, fiscaal af te romen (een beetje naar analogie van de Tobin-taks die een haast symbolische belasting op internationale financiële transacties inhoudt)?

De redactie van De Tijd ging na welke individuele beleggers of families het meest dividenden ontvangen. Immers, 64 procent van de Belgische bedrijven op Euronext staat onder de controle van één persoon, een familie, of een bevriende groep aandeelhouders. Die controle kan een invloed hebben op de bedrijfsstrategie en het dividendbeleid.

De Waalse financier Albert Frère en familie en de bevriende familie Desmarais incasseren het meest. Via de holdings GBL en NPM haalt de groep Albert Frère dit jaar 164,4 miljoen euro aan couponnetjes binnen. Nummer twee is de Antwerpse redersfamilie Saverys met een dividendinkomen van 156,6 miljoen euro. Dankzij de hoge vrachttarieven en de opsplitsing van de Compagnie Maritime Belge ontvangt Marc Saverys 108 miljoen euro. Zijn zus Virginie krijgt 40,07 miljoen euro en zijn jongere broer Nicolas 7,9 miljoen. De Belgische families achter de brouwer InBev staan op nummer drie met 70,2 miljoen euro. De Braziliaanse InBev-aandeelhouders ontvangen 55,4 miljoen. Pas daarna volgen bekende ondernemersfamilies als de Janssens-Solvays, de Colruyts of de Boëls.

Maar de Frères, Desmarais’ en Saverys’ van deze wereld zijn niet de grootste graaiers annex dividendenopstrijkers. We geven slechts één voorbeeld. De privé-aandeelhouders van Belgacom, de buitenlandse telecomoperatoren Ameritech, Tele Denmark en Singapore Telecom, de Belgische banken Dexia en KBC en de holding van de familie Boël, Sofina (verenigd in het consortium ADSB) schrokken er vorig jaar niet voor terug om zichzelf bijna de helft van de winsten als dividenden toe te kennen. Dit kwam neer op ongeveer 250 miljoen euro. In 2003 keerde de operator de aandeelhouders zelfs een uitzonderlijk dividend uit dat meer dan 90 procent van de winst bedroeg. Tussen 1996 en 2003 streken de toenmalige zes privé-aandeelhouders van Belgacom in het totaal 1,17 miljard euro aan dividenden op. Reken daarbij de opbrengst van diverse verkopen en andere transacties en men komt tot de slotsom dat hun initiële investering uit 1996 (1,82 miljard) op zes jaar tijd een totale winst van 4,25 miljard euro opbracht. Dit is een rendement van 334 procent.

Hoeft het nog te verbazen dat de sociale relaties in toenemende mate verharden, dat er alsmaar meer sociale onrust is, dat steeds meer mensen de elites (of de graaiers) de middenvinger tonen; zoals onlangs nog in Frankrijk en Nederland tijdens de referenda over de Europese grondwet?

Reacties:
8/6/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde