Nederland: vakbond en consumentenorganisatie roepen op tot boycot van twee energiebedrijven wegens de riante vergoeding van CEO's

Daniel Bernard, de voormalige topman van Carrefour die moest opstappen wegens slechte resulaten, krijgt van zijn voormalige werkgever een bedrag van maar liefst 38,8 miljoen euro als afscheidspremie. De man werd onlangs opgevolgd door de Belg Luc Vandevelde nadat het aandeel van Carrefour in twee jaar tijd meer dan 30 procent had verloren. Bernard streek desondanks een gouden handdruk op van 9,39 miljoen euro, evenveel als drie jaar salaris. Het flauwe argument voor dit exorbitante afscheidscadeau is dat Bernard zich ertoe verbindt om de eerstvolgende vier jaar niet aan de slag te gaan in een verwante sector. Naast zijn golden handshake krijgt de man ook nog een royaal pensioen. Vanaf zijn zestigste ontvangt hij jaarlijks 40 procent van zijn laatste salaris (3,13 miljoen euro per jaar). Carrefour heeft voor die uitgavenpost 29 miljoen euro opzijgezet. Nog niet meegerekend in de afscheidsenveloppe zijn de 1,98 miljoen aandelenopties die Bernard ontving. Een derde van die opties zitten boven de huidige beurskoers van Carrefour. Dit kan hem nog een extraatje van 1,9 miljoen euro opleveren. De Franse krant Libération rekende uit dat de totale ontslagvergoeding van Bernard gelijk staat met 1.000 keer het salaris van iemand die bij Carrefour aan de kassa zit en 2.514 keer het minimum jaarsalaris in Frankrijk.

Carrefour mag van geluk spreken dat de vakbonden en/of consumenten niet tot boycot oproepen tegen dit schaamteloze graaien en deze vergaande normenvervaging. Naar aanleiding van het bekend worden van de in verhouding met Bernard schamele vergoeding van de toplui van de Nederlandse energiebedrijven Essent en Luon riep de topman van een van de grote vakcentrales op tot boycot van beide bedrijven. Hierin werd hij onmiddellijk nagevolgd door een consumentenorganisatie.

Via de site www.ikbetaalniet.nl weigeren consumenten hun rekening van de maand mei bij de energiebedrijven Nuon en Essent te betalen, tenzij de als overdreven beschouwde salarissen van de topbestuurders tot een redelijk en acceptabel niveau dalen. Ook is er een comité van aanbeveling met hoogleraren gevormd. De consumentenboycot mag als een succes worden beschouwd, want in minder dan twee weken tijd maakten 1.623 klanten van Essent en 1.410 van Nuon bekend het ordewoord van de actievoerders te zullen volgen en de rekening van mei niet te betalen. 1.569 klanten maakten tot hiertoe (situatie op13/4) bekend te zullen overstappen naar een ander energieleverancier. 3.575 klanten verklaarden de actie gunstig gestemd te zijn.

25/4/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde