Stef Swinnen ruilt Job@ in voor TMP.Worldwide

Na zes jaar de redactionele scepter gezwaaid te hebben bij Job@, verlaat Stef Swinnen de carrièrebijlage en treedt in dienst van communicatiebureau TMP.Worldwide, gespecialiseerd in HR-communicatie (employers branding, wervings- en interne communicatie). Bij TMP wordt Swinnen 'directeur strategie'. Hij wordt bij Job@ (tijdelijk?) opgevolgd door Trix Slock, de enige vaste redacteur die nu de titel van redactie-chef krijgt (de overige redacteurs zijn freelancers). Mijn eerste reactie toen ik het nieuws vernam - niet via het persbericht van Job@ natuurlijk ( twee dagen voor dat het verstuurd werd had ik weet van Stefs overstap en plaatste er meteen een kort bericht over op hrm.net) - was er eentje van verbazing. Deze carrièrestap had ik echt niet verwacht.

Dat journalisten, zo rond hun veertigste, naar het bedrijfsleven trekken is nochtans niet ongewoon. De doorgaans zwakke verloning gekoppeld aan de onregelmatige uren en het stresserende karakter van de job zijn daar debet aan. Ik zou ze niet te eten willen geven de scribenten die hun pen (of laptop) aan de wilgen hingen en van de ene op de dag quasi het dubbele gingen verdienen in een onderneming. Maar het aantal dat succesvol was/is in de nieuwe job is al een stuk kleiner. Dat heeft zowel met het individualistische karakter als de andere persoonlijkheidskenmerken van de modale journalist te maken (hun kritische ingesteldheid is er daar een van); eigenschappen die doorgaans maar matig worden op prijs gesteld in het bedrijfsleven. In sommige gevallen heeft het ronduit met een gebrek aan mentale en gedragsmatige soepelheid te maken: stroefheid om niet te zeggen geborneerdheid is een ander minder fraaie eigenschap van nogal wat journalisten. En ongetwijfeld heeft het mislukken van de overstap "naar de andere kant" soms met een gebrek aan intelligentie te maken. Want ook onder de journalisten lopen er exemplaren rond met een IQ dat dicht in de buurt ligt van hun schoenmaat. Maar terug naar Stef Swinnen.

Een (perverse?) gedachte die door mijn hoofd flitste bij het vernemen van Stef zijn carrière-move was de volgende: als hij, gezien zijn relaties in de media en in andere kringen, voor TMP nog maar een tiende voor elkaar kan krijgen op het vlak van public affairs en PR van wat Jan Denys terzake voor Randstad realiseert, heeft Karin Legein, de nieuwe general manager en eigenaar van TMP, geen slechte zaak gedaan. En is Stef zijn wellicht niet onaardige salaris dubbel en dik waard. Officieel trekt Stef echter naar TMP om er de job te vervullen van strategisch directeur, een operationele, semi-commerciële, functie dus. Ook dat doet me een beetje aan Jan Denys denken: die begon bij Randstad als 'manager strategisch arbeidsmarktbeleid'. Vandaag is hij er directeur public affairs en public relations (verantwoordelijk voor de relaties de media en andere doelgroepen zoals decision makers en influentials uit de overheid, zaken-, politieke- en academische wereld).

Stef Swinnen volgde bij Job@ in 1999 Kris Muylaert op. Erg lang heeft Muylaert er niet gezeten. Na zijn kortstondig Job@-avontuur ging hij aan de slag als copywriter bij reclamebureau Markee uit Gent. Dat had toen een nieuwe (en ondertussen al lang terug opgedoekte) divisie voor HR-communicatie opgezet: The Hunting Division. Nadien belandde Muylaert, eveneens als copywriter, bij Duval Guillaume Antwerpen (niet te verwarren met Duval Guillaume Corporate). Wat Muylaert vandaag doet en waar, is mij onbekend (als u het weet, verneem ik het graag).

Toen Muylaert bij Job@ opstapte, was de wervingsbijlage (die in die periode zijn metamorfose maakte van De PersoneelsGids naar Job@) aan zijn derde hoofdredacteur toe op tien maanden. En aan zijn tweede algemeen en even zoveelste commercieel directeur. Na amper 4 maanden gaf Michel Vandersmissen, die overgekomen was van de economieredactie van De Standaard, er de brui aan omdat het, naar verluidt, erg moeilijk dan wel onmogelijk bleek om ernstig journalistiek werk te leveren binnen de context van een jobbijlage. Michel Vandersmissen (niet te verwarren met Jos Vandersmissen, die op een blauwe maandag heel even algemeen directeur was van Job@ - de zoveelte in een lange rij) trok nadien terug naar De Standaard waar hij vandaag nog steeds werkt (als chef van de binnenland-redactie).

Voor hij bij Job@ begon, werkte Stef Swinnen bij Vacature, meer bepaald als redacteur voor Science and Technology (een spin off en nevenproduct dat in 2001 werd afgevoerd). Daarvoor was hij als copywriter verbonden aan het Leuvense reclamebureau Markant en aan het Antwerpse redactiebureau Haenen & Partners (van Hubert Haenen, die ooit nog als commercieel werkzaam was bij De Morgen). Hij had occasioneel ook voor Knack Op School geschreven, een blad dat destijds uitgegeven werd door Roularta en zich richtte naar de onderwijssector. In 2000 stuurde Stef Swinnen zijn toenmalige kernredactie de laan uit en sindsdien werkt Job@ vooral zoniet uitsluitend met freelancers.

Zijn opvolger, Trix Slock, werkt sinds 2000 bij Job@. Deze afgestudeerde 'secretariaat-talen' werkte voordien voor het Vlaams Parlement en schreef voor bladen als 'Kind & Co' en 'Ouders van Nu'. Op haar schouders rust een niet geringe taak. Want, om met de woorden van een belangrijk speler op de markt van HR-communicatie te spreken, "sinds Vacature zijn redactioneel concept en distributie radicaal omgooide, is het, meer dan ooit, zowel in termen van imago als omzet, toonaangevend".

25/4/2005 door Marc Ernst

HRM-weblog van Marc Ernst

 
'Echt nieuws is informatie die iemand niét gepubliceerd wil zien'
(Christian Van Thillo, CEO De Persgroep)


'Het is tijd om te bepalen waar het allemaal op staat'
(Bram Vermeulen & Freek de Jonge)


'Schop de mensen, tot ze een geweten krijgen.' 'Wat heeft het alles voor zin?' (L.P. Boon)

'Anger is a gift' (Zack de la Rocha/Rage Against The Machine)

op hrmblogs.net
www (via google)

Blogs uit mijn 'vroeger leven'

Archief van blogs die ik eerder op hrm.net publiceerde